Den psykiska ohälsan ökar i Sverige. Det är oroande och i synnerhet när det handlar om att den ökar som allra mest bland ungdomar och barn. Vi mår sämre - trots att vi egentligen borde må bättre. Idag så har vi tagit tekniska steg som ger oss underlag till att vara mer flexibla och obundna. Genom ny teknik så har vi skaffat oss helt nya möjlighetet i att jobba färre timmar och vara mer effektiva.
Istället har det motsatta scenariot skapats. Vi jobbar mer, vi höjer hela tiden ribban för prestationer och vi blir aldrig nöjda. Vi jämför oss med andra och mår dåligt. Vi stressar upp oss över saker som inte blev gjorda snarare än att glädjas över det som blev gjort. I sammanhanget glömmer vi bort att vi är människor och att vi inte är maskiner. Vi har känslor, vi är olika, vi har behov och vi kan inte ta på oss mer än vad vi klarar av. Välmåendet måste sättas i förarsätet igen.
Nycklar till att må bättre
Hur hittar man då ett ökat välmående? Det finns en nyckel som öppnar lite fler dörrar än andra. Detta i form av att hitta balans. Snarare än att fokusera på en enda detalj och förändra den i sitt liv så kan man försöka skapa en bättre balans mellan allting - familj, arbete, hemmet, socialt umgänge och träning.
Gör fler saker du gillar och prioritera inte alla måsten som finns. Många av dessa är chimärer. Du måste inte tjäna mest pengar, du måste inte vara mest vältränad, du måste inte hinna vara supermamman och du måste inte vara mest framgångsrik på allt du företar dig. Ha för all del höga mål, men bli inte så nedslagen om du bara når halvvägs. Balans är det du aktivt ska söka efter i ditt liv.
Några tips för att öka välmåendet
Det är svårt att peka på en enda detalj som kan skapa ett ökat välmående. Vi är alla olika, har olika liv och befinner oss på olika platser både mentalt och rent geografiskt. Däremot så kan man samla några tips som, av hävd, har effekt på välmåendet och som med fördel kan testas i ditt eget liv:
- Träning och rörelse. Vi rör oss mindre idag än vad vi gjorde förr. Det är inte det som gör att vi mår sämre - men det är starkt bidragande. Våra kroppar är gjorda för rörelse och inte för att sitta stilla. Idag då fler och fler arbetar med stillasittande jobb så behövs det också adderas träning till vardagspusslet. Det bör också prioriteras högt! Vi mår bättre både fysiskt och rent psykiskt av att röra på oss och av att träna. Vad gillar du? Idag erbjuder varenda gym olika träningsformer och det finns någonting för alla. Det kan även handla om enklare träning som exempelvis promenader, simning och lättare jogging. Vad passar dig?
- Bättre kost. När åt du ett mål mat som tillagats från grunden senast? Maten blir idag bortprioriterad för annat och det innebär att många inte får i sig viktiga näringsämnen som våra kroppar - och vår hjärna - behöver. Maten har även en annan viktig funktion och detta i att den samlar en familj. Att sitta ned tillsammans och äta är viktigt och får oss att slappna av på ett helt annat sätt. Som det är för många idag - snabbmat framför tvn - fungerar inte. Laga nyttigare mat, ät tillsammans och prioritera samtalet i er familj!
- Lägg bort mobilen. Man talar ofta om att begränsa skärmtiden för barn. Det är bra, men hur är det egentligen för oss vuxna? Även här behöver en förändring ske. Att sitta med mobilen framför ansiktet ökar stressen och skapar ett beroende. Sociala medier ger oss, i många fall, osunda relationer till jämförelse: alla andra lever perfekta liv, men inte vi. Utöver detta bidrar även skärmens intåg i våra liv till att en annan viktig sak blir sämre: sömnen.
- Sov ut! Sömn ger oss nyladdade batterier och gör att vi orkar hålla ut genom hela dagen. Många sover sämre än vad de borde göra och en av anledningarna berörde vi ovan: skärmen. Ett tips är att göra sovrummet mobilfritt. Sluta titta på sociala medier innan du ska sova - och direkt då du vaknar. Ställ en hederlig gammal väckarklocka som ringer på morgonen. Tänk även på att inreda sovrummet lite mörkare och försök att ha det svalt och skönt. Sömnen är viktig!
- Förändra. Slentrian är en fiende. Vi människor mår bra av viss förändring. Om det sedan handlar om att möblera om, måla väggarna, köpa en ny tavla eller om någonting större - säga upp oss, börja plugga eller åka på en utlandsresa är egentligen oväsentligt. Minsta förändring för ofta gott med sig.